luni, 22 februarie 2016

                Boli cardio-vasculare


Bolile cardiovasculare - Incidenţa

Se estimează că în anul 2004 au murit 17,1 milioane de oameni, aproximativ 30% din totalul deceselor la nivel mondial. Din aceste date, 7,2 milioane de decese au fost cauzate de boli cardiace coronariene, iar 5,7 milioane din cauza accidentelor vasculare cerebrale.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 23 de milioane de oameni vor muri din cauza bolilor cardiovasculare până în anul 2030, în principal în urma unor boli de inimă şi accidente vasculare cerebrale, iar cea mai mare creştere a deceselor se va înregistra în Asia de Sud-Est. 

Ce sunt bolile cardiovasculare?

Bolile cardiovasculare sunt tulburări de inimă şi ale vaselor de sânge care includ boli coronariene, adică boli ale vaselor de sânge care irigă muşchiul cardiac, boli cerebrovasculare (boli ale vaselor de sânge care irigă creierul) sau boli arteriale periferice (boli ale vaselor de sânge care irigă braţele şi picioarele).
 
Pot exista boli reumatice, care se manifestă printr-o deterioare a muşchiului cardiac şi a valvelor cardiace, boli congenitale de inimă, adică malformaţii în structura inimii, existente încă de la naştere, dar şi tromboze venoase profunde şi embolii pulmonare, prin formarea de cheaguri de sânge în venele de la picioare, care pot ajunge la inimiă sau la plămâni.
 
Atacurile cardiace şi accidentele vasculare cerebrale sunt, de obicei, evenimente acute şi sunt cauzate de un blocaj care împiedică traseul sângelui la nivelul inimii sau creierului.
 
Cel mai frecvent motiv pentru care se întâmplă aceste fenomene este acumularea de depozite de grăsime pe pereţii interiori ai vaselor de sânge care alimentează inima sau creierul.
Accidentele vasculare cerebrale mai pot fi cauzate şi de sângerarea unui vas de sânge din creier sau din cauza cheagurilor de sânge.

Bolile cardiovasculare - Factori de risc

Cei mai importanţi factori de risc ai bolilor de inimă şi ai accidentelor vasculare cerebrale sunt dieta nesănătoasă, lipsa de activitate fizică şi consumul de tutun. Comportamentele factorilor de risc sunt responsabile pentru 80% dintre bolile cardiace coronariene şi cerebrovasculare.
 
Efectele nocive ale unei alimentaţii nesănătoase şi a sedentarismului pot apărea la persoane care prezintă şi factori de risc intermediar, cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelul ridicat al glucozei şi al lipidelor din sânge şi excesul de greutate sau obezitatea.
 
Alţi factori determinanţi pot fi reprezentaţi de schimbările sociale, economice şi culturale, cum sunt globalizarea, urbanizarea şi îmbătrânirea populaţiei, dar şi sărăcia şi stresul.

Bolile cardiovasculare - Simptome comune


Simptomele unui atac de cord includ durerea sau disconfortul în centrul pieptului, durere sau disconfort la nivelul braţelor, umărului stâng sau maxilarului.

Persoana în cauză poate avea dificultăţi de respiraţie, senzaţie de rău sau vărsături, senzaţie de slăbiciune. Femeile sunt mai susceptibile de a avea dificultăţi de respiraţie, greaţă, vărsături şi dureri de spate sau la nivelul maxilarului.
Cel mai frecvent simptom al unui accident vascular cerebral este slăbiciunea bruscă a feţei, a braţului sau a piciorului, de cele mai multe ori, pe o singură parte a corpului. O amorţeală a feţei, confuzie şi dificultate în vorbire, tulburări ale vederii, dificultăţi ale mersului, pierderea echilibrului sau dureri de cap severe, leşinul, urmat de stări de inconştienţă pot fi alte simptome ale accidentului vascular cerebral
Persoanele care sesizează astfel de simptome, trebuie să se prezinte de urgenţă la medic sau să solicite asistenţă medicală. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu